Suikerwier van de Maand

Deze maand aandacht voor Suikerwier; Royal kombu = prinsheerlijk eten.

Suikerwier (Saccharina latissima) behoort tot de groep van de bruinwieren. Het is een van de grootste wieren die in de Nederlandse zoute wateren voorkomt. Suikerwier hoort met vingerwier tot de Kelp-groep, ook bekend onder de naam Kombu. In de Oosterschelde werden vorige week deze exemplaren van bijna 1 meter boven water gehaald.
Weliswaar zijn ze niet geheel natuurlijk hier terecht gekomen. Het is het werk van Seaweed Harvest Holland, een bedrijf dat in de Oosterschelde zeewieren teelt.
In november zijn kleine suikerwierplantjes van 1 cm op draden gezet en te water gelaten. En nu was de inspectie met dit resultaat. Het is een typisch winterwier, dat goed groeit bij wat lagere watertemperaturen.
De smaak is vergeleken bij andere kombu-soorten milder, minder wrang, zelf een beetje zoetig.

De suikerwier uit de Oosterschelde is voorlopig nog niet verkoopbaar. In de winkels of websites vinden we suikerwier uit Ierland of Spanje. Vorige week is een nieuwe vracht suikerwier uit Ierland in ons magazijn gebracht; zakken met 40 gram gedroogd suikerwier. De inhoud heb ik hier naast de zak op de foto gezet. Je ziet dat het forse, zeer brede, maar vrij dunne bladeren betreft. Suikerwier wordt verkocht onder de naam ‘Royal Kombu’. Of dat ‘royal’ nu slaat op de royale maat van het blad of dat het (vroeger) voornamelijk in koninklijke gerechten terecht kwam, doet er weinig toe. Met het maartse weer van de afgelopen dagen is een stevige stoofpot of een stamppotje op zijn plaats. Voeg je hierbij een stuk royal kombu dan verdiep je de smaak en verrijk je het gerecht met kostbare mineralen. Wie gunt zichzelf niet zo’n prinsheerlijke verrijking van de maaltijd?

Je kunt het suikerwier  proberen.  Ik heb zakjes van 20 gram versneden Spaans suikerwier (= suikerwiervlokken) afgewogen.  Geef  je volledige adres door  dan stuur ik je een zakje per post toe.   Dit suikerwier is versneden tot ‘vlokken’ en kun je gebruiken bij je thee, in de stoofpot,  bij de soep. Doe een theelepel suikerwier-vlokken bij je losse (kruiden)thee.  Tien minuten laten trekken en lekker drinken.  Je hebt zo een lekkere,  versterkende thee.  Ook kun je de vlokken in een  stoofpot strooien en zachtjes  mee laten sudderen.  In het algemeen heeft zeewier invloed op de textuur: je zult merken dat de inhoud ‘gelei-achtig’ wordt.  Ook doet zeewier iets met de smaak:  deze wordt  dieper en  verfijnder.  Dit komt door de vijfde  smaak  ‘Umami’ die het zeewier geeft.  Van alle zeewieren bevatten de bruinwieren de meeste glutaminezuur en dit zorgt voor de umami-beleving.  Zeker als je de stoofpot met de zeewier(en) tijd geeft op smaak te komen.  Als je zeewier combineert met paddenstoelen, miso, vis, gebakken uien en tomaten,  kaas . . . .  dan krijg je door de stapeling van  verschillende typen glutaminezuur een  grotere umami smaak-bom. Combineren dus. 

Half mei is de laatste suikerwier van de uitgezette lijnen in de Oosterschelde zeegaard gehaald. De oogst van 2019 is binnen!

Reacties zijn gesloten.