Over mij

Ik ben Minke Bontekoe,

en zoals de voornaam doet vermoeden, ben ik geboren in Friesland.
En leven betekent in de eerste plaats eten en gegeten worden. Voedselinname en voedingskeuze bepaalt veel in de kwaliteit van leven en in het gedrag van mens en dier. En er is een groot verband met de kwaliteit van de omgeving en het milieu.

Omdat ik me reeds in mijn tienerjaren bewust was van de relatie tussen milieus, voeding en lichaamsfuncties, wilde ik mijn vegetarische leefstijl verantwoord doen en volgde ik de vegetarische eetstijl van de 70- en 80’er jaren zoals die beschreven was in Koken met Moeder Aarde. Ook maakte ik in die tijd kennis met de antroposofische leefstijl (o. a. Biologisch Dynamische Landbouw en het Demeter merk) en de vegetarische eetcultuur van de Hare Krishna beweging. Later heb ik een jaarlang Raw gegeten en vervolgens tien jaar volledig veganistisch.

Na mijn middelbare school studeerde ik biologie aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen. Ik kon mijn honger naar kennis over levende natuur, milieu, gezondheid, welzijn en voeding voor een deel stillen. Naast de algemene Biologie colleges volgde ik colleges in o.a. celbiologie, immunologie, westerse en niet-westerse gezondheidsleer, toxicologie, voedingsleer en alternatieve landbouw. Ik koos uiteindelijk voor entomologie als afstudeerrichting. Via onderzoek met bladluizen en later met muggen kreeg ik te maken met de gezondheid en welzijn van planten, dieren en mensen. En zo kwam ik weer terecht bij mijn innerlijke passie voor de levende natuur, gezondheid en welzijn.

Ik behaalde mijn onderwijsbevoegdheid in natuur- en scheikunde en biologie en was vier jaar werkzaam in het middelbaar onderwijs te Amsterdam. Daarna rolde ik in het vak van biologisch boerin. Na verloop van tijd sprak het economische verdienmodel me echter niet meer aan. Ik ben me gaan bezinnen op mijn oude fascinaties. En . . . . . . ik moest mezelf gezond maken. Ondanks mijn vermeende gezonde leefstijl, functioneerde mijn lichaam niet meer goed. Ik moest een antwoord vinden op de noden en behoeften van mijn unieke lichaam. Ik heb mijn voedingsregiem flink aangepast en mijn gezondheid terug gekregen. Mijn genezingsproces heeft me veel nieuwe inzichten gegeven. Vele overtuigingen moest ik loslaten. En na een jaarcursus kruidengeneeskunde, gevolgd door een driejarige opleiding tot natuurvoedingskok en de opleiding tot voetreflex therapeut, ben ik weer terug in mijn innerlijke passieveld terecht gekomen. Hier voel ik dat mijn kracht zit. Op deze gebieden heb ik iets aan mijn medemensen te bieden.
‘HeelvoetSaam’ is het resultaat.

Ik ben lid van de Nederlandse Vereniging voor Voetreflextherapeuten
Ik ben ook medewerker bij Yourwell.

Reacties zijn gesloten.