Voeding

Voeding: een belangrijk aspect voor functioneren van het organisme.

Eten doen we (nagenoeg) elke dag. Het is mijn passie voedsel van de beste kwaliteit op de borden te krijgen. Voedsel dat nog helemaal het lichaam voedt. Voedsel waar nog alles inzit. Voedsel waaraan zo weinig mogelijk bewerkingen aan vooraf zijn gegaan. Herkomst van voedsel is hierbij essentieel.
Hoe de producten eruit zien is maar ten dele van belang. Grootte en vorm zijn onbelangrijk. Het gaat om de intrinsieke waarde.

Seizoensgebonden en dus periodiek.

We leven in een tijd dat bijna alles altijd beschikbaar is. Dit lijken we te verlangen, lijkt het ideaal te zijn. We kweken aardbeien en tomaten bijna jaarrond in kunstmatig verlichte en verwarmde kassen. Of we laten ze gewoon invliegen vanuit tropische landen. Onze CO2-uitstoot zou fors reduceren als we daarmee stoppen. Behalve voor producten uit de glastuinbouw, geldt dit ook voor eieren, melk, (tropisch) fruit en nog veel meer.
Tegelijkertijd leven we in een deel van de wereld dat vier jaargetijden kent. Toch zijn er jaarrond vrijwel steeds dezelfde voedingsmiddelen te koop. Ook worden we jaarlijks geconfronteerd met terugkerende klachten als griep, verkoudheid, bronchitis. Zit hierin een verband?
Als we ons afstemmen op het ritme van het jaar en productkeuze en kookstijl gaan aanpassen, is er veel gewonnen.

Na de zoogtijd van de melk af.

Ten opzichte van de voedingsrichtlijnen van de Gezondheidsraad wijkt mijn voedingskeuze af door het gebruik van zuivel achterwege te laten. Hier zit een biologische visie achter. Wij mensen zijn zoogdieren en aan het begin van ons leven zijn wij allen afhankelijk van (moeder)melk. Dit is kenmerkend voor alle zoogdieren. Na de zoogtijd is het voorbij met de melkconsumptie, behalve bij de hedendaagse (vooral westerse) mens. Echter onze eigen gezondheids-instituten dringen aan op dagelijkse melk/zuivel-consumptie. Uit biologische oogpunt een vreemde zaak. Een dwaalgedachte lijkt me, voortkomend uit andere motieven dan het belang van de volksgezondheid.

De kracht van acht (= Kv8)

In grote lijn propageer ik een eetpatroon van acht verse (zoveel mogelijk) onbewerkte voedingsgroepen:
groenten/(fruit), granen, peulvruchten, noten/zaden, kruiden/specerijen, actief ferment, kiemen/zaailingen en zeewieren.
Deze basis van acht voedingsgroepen is steeds terug te vinden in de maaltijd die HeelVoetSaam bereidt. Een compositie van deze acht voedingsgroepen levert een volledig en volwaardig eetpatroon waarbij het lichaam van alle nodige stoffen wordt voorzien. Met een ruime variatie in de verschillende voedingsgroepen levert dit een rijke en smaakvolle keuken op.

De zegen van negen (= Zv9)

Het eetpatroon van de kracht van acht is volwaardig en kan langdurige worden voortgezet. Ik beschouw dit als het gouden standaard voedingspatroon. Toch geloof ik dat een klein deel dierlijke voeding heilzaam is voor het goed functioneren van ons lichaam. Daarom is een negende groep bij het standaard voedingspatroon toegevoegd: een groep van dierlijke oorsprong. Vis, ei, een bouillon van botten, eventueel vlees van gevogelte en insecten. Dit voegt en aantal noodzakelijke stoffen als glutamine, vitamine B12, essentiële vetten, makkelijk opneembare eiwitten toe. Toch is deze zegen van negen geen dagelijkse keuze. Gebruik ze bij bijzondere gelegenheden.

Van ziek zijn naar beter worden.

Ziek zijn is een intens proces waarbij we ons eigen lichaam leren kennen. Ik heb ervaren dat de wens om beter te worden niet voorbij mag lopen aan de ontdekking naar de oorsprong en het waarom van de ziekte. Anders hebben we niks geleerd uit de ziekteperiode. Ik beschouw ziekte als een verstoring in het functioneren van de innerlijke mens. Er is een onbalans binnen de verschillende lichaamssystemen. In haar eigen taal vertelt jouw lichaam jou zijn verhaal. Het is zaak hiernaar te luisteren en te begrijpen wat je kunt doen om je lichaam te helpen.
Een natuurlijk voedingspatroon kan helpen om de natuurlijke gezondheid terug te verkrijgen. Daarnaast kan een ander leefritme het genezingsproces ondersteunen. Denk aan slaapritme, sociale netwerk, bewegingspatroon, mindset. Hierbij is het steeds zaak om zelf de regie te houden. Met hulp van anderen en jezelf kun je de balans terugvinden en daarmee je gezondheid terugwinnen. Met de voetreflexbehandelingen kan ik steun en richting geven aan je zelfhelend vermogen.
Zélf kun je (door mijn aanwijzingen) je voeding- en leefwijze aanpassen waardoor verlichting van de klacht optreedt en (in jouw tempo) genezing plaats kan vinden.

Ik ben ervan overtuigd dat veel voorkomende klachten kunnen worden voorkomen als we ontdekken welke voeding bij ons past. Hiermee zou de jaarlijks terugkerende griep en verkoudheid wel eens tot het verleden gaan behoren. Ook kleine kwaaltjes als acne, huideczeem, hoofdhuidroos, astma, bronchitis, psoriasis, spijsverteringsproblemen, winderigheid, opgeblazen buik . . . . kunnen door een goed voedingspatroon sterk verminderen.

Reacties zijn gesloten.